معرفی تلفن های تحت شبکه ویپ ( IP Phone VOIP) و کاربردهای آن
تلفن های تحت شبکه ویپ ( IP Phone VOIP)، در اصطلاح به تلفن هایی گفته می شود که در مرکز تلفن ویپ (VoIP) به کار گرفته می شوند. این تجهیزات با پشتیبانی از پروتکل SIP ، قابلیت تماس و انتقال صدا و تصویر را بر بستر شبکه ی IP همچون اینترنت، برای کاربران فراهم می سازند.

چگونگی عملکرد تلفنهای تحت شبکه
تلفن های تحت شبکه ویپ ( IP Phone VOIP)، از طریق شبکههای اینترنت یا شبکه داخلی سازمان به مرکز تلفن ویپ متصل میشوند و به کاربران اجازه میدهند تا با استفاده از شماره تلفن داخلی با کاربران خارجی و داخلی ارتباط برقرار کنند. عملکرد این تلفنها نیز به صورت دیجیتال است و صدا به صورت دادههای دیجیتال از طریق شبکه انتقال پیدا میکند.
تلفن های تحت شبکه ویپ ( IP Phone VOIP) قابلیتهای متنوعی را برای کاربران فراهم میکنند. برخی از این قابلیتها شامل ارسال و دریافت و پیامهای صوتی، برقراری تماسهای چند نفره، انتقال تماس به یک دستگاه دیگر و مدیریت تماسها و تنظیمات مرتبط با تلفن میشوند. علاوه بر این، تلفنهای IP از امنیت و کیفیت بالایی نیز برخوردار هستند.
تفاوت تلفنهای تحت شبکه ویپ و آنالوگ
تفاوت سیستم تلفنی ویپ و سانترال را میتوان از چند جنبه متفاوت بررسی کرد که در ادامه برخی از آنها مطرح خواهند شد.
- اتصال به شبکه: تلفنهای آنالوگ از طریق یک خط تلفن معمولی به شبکه تلفنی متصل میشوند در حالی که تلفن های تحت شبکه ویپ ( IP Phone VOIP) از طریق اینترنت به شبکه متصل میشوند.
- فناوری: تلفنهای آنالوگ از فناوری خاصی جز همان فناوری تلفنهای سنتی استفاده نمیکنند اما تلفن های تحت شبکه ویپ ( IP Phone VOIP) از فناوریهای پیشرفتهتری استفاده میکنند و صدا و تصویر را از طریق شبکههای اینترنتی انتقال میدهند.
- کیفیت صدا: تلفنهای آنالوگ ممکن است با مشکلاتی مانند نویز مواجه شوند در حالی که تلفنهای تحت شبکه در مقایسه با تلفنهای آنالوگ بیشترین و بهترین کیفیت صدا را به دلیل استفاده از فناوریهای دیجیتال دارند.
- امکانات: تلفن های تحت شبکه ویپ ( IP Phone VOIP) امکاناتی مانند مشاهده تاریخچه تماسها، پیام رسانی، انتقال تماس به شمارههای دیگر و … را فراهم میکنند که این امکانات در تلفنهای آنالوگ محدودتر هستند.
انواع تلفن های تحت شبکه ویپ ( IP Phone VOIP)

تلفن تحت شبکه باسیم:
تلفن تحت شبکه باسیم به شبکه کابلی متصل میشود و از اینترنت برای برقراری تماسهای تلفنی استفاده میکند.
تلفن تحت شبکه بیسیم:
تلفن تحت شبکه بیسیم یه جای کابل تلفن به شبکه بیسیم متصل میشود و مانند تلفن تحت شبکه باسیم از اینترنت برای برقراری تماس تلفنی استفاده میکند. این تلفن برای استفاده در محیطهایی که کابل تلفن وجود ندارد، مانند فضاهای باز، ساختمانهای بزرگ و محیطهای صنعتی مناسب است. این نوع تلفن به دستههای متفاوتی مانند وایفای (WiFi) و دکت (Dect) تقسیم میشود که در ادامه معرفی میشوند.
تلفن های بیسیم wireless (تلفن تحت شبکه WiFi):
یک تلفن تحت شبکه بیسیم تلفنی است كه از تکنولوژی Wi-Fi یا Dect استفاده می كند و می تواند به یک اكسس پوینت و یا یک ایستگاه پایه (Base Station) متصل گردد. تلفن های نرم افزاری روی گوشی های تلفن همراه حرفه ای نیز نصب می شوند و می توانند برای كاربران در حال حركت مفید باشند. البته تلفن های سخت افزاری مختص Wi-Fi نیز وجود دارد كه دارای كیفیت صدا و امکانات بیشتری نسبت به تلفن های نرم افزاری را دارا می باشد.
معمولاً از تلفن تحت شبکه وایفای در محیطهایی که دسترسی به شبکه بیسیم وای فای وجود دارد مانند مراکز تجاری، دفاتر و منازل مناسب است. جابهجایی راحت این مدلها از مزیت آنها به شمار میرود.
گوشی های دكت (Dect IP Phone):
گوشی های دكت عمدتا دارای یک پایه مجزا هستند كه این پایه خود در سرور ویپ (سانترال تلفنی) رجیستر شده است و گوشی های تلفن دكت برای ارتباط با سایر تلفن های موجود در این سیستم تلفنی از طریق این پایه با یکدیگر تماس می گیرند. مزیت تلفن های دکت نسبت به تلفن های وایرلس در هم پوشانی یکدیگر (Hand Over) و برد مفید آن ها می باشد همچنین تلفن های وایرلس در هر اکسس پوینت نیاز به احراز هویت و ارتباط مجدد را دارند در صورتی که در تلفن های دکت به کمک تکرار کننده امواج رادیویی می توانند فضای بیشتری را بدون قطعی پوشش دهند.
تلفن های USB:
این تلفن از طریق پورت USB به كامپیوتر شما وصل خواهد شد. شما میتوانید از یک تلفن USB به تنهایی استفاده نمایید و یا از تلفن USB برای استفاده از یک تلفن نرمافزاری (Soft Phone) استفاده كنید.
تلفن های نرمافزاری (Soft Phone):
نرم افزاری است كاربردی كه میتواند روی كامپیوتر، لپتاپ، تبلت و یا موبایل شما نصب گردد تا به شما اجازه دهد كه بتوانید تماسهای تلفنی خود را برقرار كنید. بسیاری از این تلفنهای نرمافزاری را میتوانید به صورت رایگان از اینترنت دانلود نمایید.
تلفنهای تصویری (Video IP Phone):
یک تلفن تصویری در حقیقت همان تلفن رومیزی تحت شبکه است كه قابلیت نمایش ویدیو و تصویر را دارد و شما میتوانید برای تماسهای تلفنی از آن استفاده كنید و تصویر افراد را در هر كجای دنیا كه دارای تلفن تصویری هستند ببینید.
تلفن كنفرانس (Conference IP Phone):
همانند تلفنهای آنالوگ كنفرانس میتوانید از تلفنهای كنفرانس تحت شبکه استفاده نمایید. تلفنهای كنفرانس بیشتر برای شرکتها و ادارات بزرگی كه دارای سالنهای كنفرانس هستند و یا مدیرانی كه به طور مداوم در حال استفاده از دستان خود هستند و امکان برداشتن گوشی تلفن را ندارند مناسب است.
چرا لازم است کسب و کارها از تلفن های تحت شبکه استفاده کنند؟
استفاده از تلفن های تحت شبکه ویپ ( IP Phone VOIP) برای کسبوکارهای کوچک و بزرگ به دلیل کاهش هزینهها، افزایش امنیت، بهبود کیفیت تماسهای صوتی و تصویری، افزایش بهرهوری، امکانات متنوع و مرتبط با کسبوکارها، گزینهای بسیار جذاب، کارآمد و مفید است. همچنین استفاده از تلفنهای ویپ آسان است و نیازی به آموزشهای پیچیده و سختی ندارد و تمامی کارکنان میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند و فعالیتهای مرتبط با تماسهای شرکت را مدیریت کنند.

نحوه استفاده از تلفن های تحت شبکه
برای استفاده از خدمات ویپ پیش از هر چیز برای مدیریت و پشتیبانی یکپارچه از تمامی بخشهای مجموعه باید به یک سرور ویپ دسترسی داشته باشید. برای انتخاب سرور مناسب مرکز تلفن تحت شبکه میتوانید از یکی از دو روش زیر استفاده کنید:
استفاده از یک سانترال تحت شبکه:
این روش، مورد تأیید بسیاری از مدیران و صاحبان کسبوکار است و از یک باکس فیزیکی سانترال (IP PBX) برای راه اندازی مرکز تلفن ویپ استفاده میشود. باکس سانترال تحت شبکه به عنوان سرور اصلی مرکز تلفن عمل میکند که تمامی برنامههای لازم را به صورت یکپارچه در خود دارد و نیازی به نصب آنها نیست. همچنین این باکسها تمامی ابزارهای لازم برای راهاندازی تلفن تحت شبکه را در اختیار صاحبان کسبوکار و مدیران قرار میدهند.
استفاده از یک سرور و نصب سرور استریسک:
در این روش یک سرور برای VoIP انتخاب میشود. پس از آن نرم افزار مخصوص که میتواند الستیکس، ایزابل، Free PBX یا … باشد بر روی آن نصب میشود که هسته اصلی همهی این نرم افزارها، نرم افزار استریسک (Asterix) است. علاوه بر این، در این روش کلیهی نرم افزارها و سخت افزارهای لازم به صورت جداگانه بر روی سرور قرار میگیرند.
جهت مشاهده انواع تلفن های تحت شبکه به این لینک مراجعه نمایید و نیز جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.