IP چیست؟
نشانی پروتکل اینترنت (به انگلیسی: Internet Protocol Address) یا به اختصار نشانی آیپی (به انگلیسی: IP Address) نشانی عددی است که به هریک از دستگاه ها و رایانههای متصل به شبکهٔ رایانه ای که بر مبنای نمایه TCP/IP (از جمله اینترنت) کار میکند،اختصاص داده میشوند. پیامهایی که دیگر رایانهها برای این رایانه میفرستند با این نشانهٔ عددی همراه است و راه یاب های شبکه آن را مانند «نشانی گیرنده» در نامههای پستی تعبیر میکنند، تا بالاخره پیام به رابط شبکه رایانه مورد نظر برسد.
انواع IP
دو نسخه آیپی درحال استفاده می باشد : آیپی نسخه 4 و آیپی نسخه 6 که در ادامه با نسخه 4 آن آشنا خواهیم شد.
انواع IPV4
Public IP
آدرس IP عمومی آدرسی است که برای دسترسی مستقیم از طریق اینترنت به یک دستگاه اختصاص داده میشود. یک وب سرور، سرویسدهنده ایمیل و هر دستگاه سروری که مستقیماً از اینترنت قابل دسترسی است، دارای یک آدرس IP عمومی هستند. آدرس IP عمومی در سطح جهان منحصر به فرد است و فقط به یک دستگاه منحصر به فرد اختصاص مییابد.
آدرس IP عمومی در ابتدا از طریق ICANN توزیع و تخصیص مییابد. این سازمان وظیفه ایجاد آدرسهای IP و توزیع اولیه آنها به سازمانهای ثانویه را بر عهده دارد. آدرسهای IP عمومی سپس به سازمانهایی مانند ارائهدهندگان خدمات اینترنتی توزیع میشوند که سرانجام آنها را برای کاربر نهایی توزیع میکنند.
آدرسهای IP عمومی منحصر به فرد هستند و میتوان آنها را از طریق اینترنت با استفاده از ابزارهایی مانند command prompt ویندوز یا وب سایتهایی مانند ” What is my IP Address” جستجو کرد.
Private IP
آدرس IP خصوصی که گاهی اوقات آدرس IP محلی نیز نامیده میشود، آدرس IP مختص استفاده در شبکه خصوصی است. دستگاههای خارج از شبکه نمیتوانند به این دستگاهها دسترسی داشته باشند و عملاً قابل مشاهده نیستند.
آدرسهای IP خصوصی میتوانند static یا dynamic باشند. این آدرسها از این جهت با آدرسهای IP عمومی متفاوت هستند که لازم نیست منحصر به فرد باشند و سایر دستگاهها میتوانند از همان آدرس استفاده کنند به شرطی که در یک شبکه نباشند. این به این دلیل است که دستگاههای موجود در شبکه خصوصی نمیتوانند با دستگاههای خارجی ارتباط برقرار کنند و این امر خطر اختلال در آدرس را از بین میبرد.
یکی از بزرگترین دلایل انتخاب آدرس خصوصی، حریم خصوصی است. از آنجا که دستگاههای موجود در شبکه خصوصی به اینترنت خارج متصل نیستند، هیچ دادهای نمیتواند به شبکه وارد یا از آن خارج شود. این بدان معناست که فقط از طریق آن دستگاهها میتوان به دادههای حساس دسترسی پیدا کرد و آن را برای مشاغل کوچک که بسیاری از دادهها را مدیریت میکنند، مناسب میکند.
کلاس A:
در کلاس A، اکتت اول از سمت چپ، بین ۱ تا ۱۲۶ است.
کلاس B:
کلاس B از ۱۲۷ به بعد یعنی ۱۲۸ تا ۱۹۱ محاسبه می شود.
کلاس C:
در کلاس C، اولین اکتت از سمت چپ، بین ۱۹۲ تا ۲۲۳ است.
کلاس D:
در کلاس D، اکتت اول از سمت راست بین ۲۲۴ تا ۲۳۹ است.
کلاس E:
در کلاس E، اولین اکتت از سمت چپ ، بین ۲۴۰ تا ۲۵۴ است.