نامگذاری سوئیچ های سیسکو
از آن جا که برخی از مدلهای سیسکو بسیار شبیه بههم هستند. در ادامه به طور مختصر نحوه نامگذاری و اسامی سوئیچ های سیسکو را توضیح خواهیم داد تا از معنای حروف و اعداد درج شده پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو جهت اطلاعات بیشتر و بهتر هنگام خرید سوئیچ سیسکو در اختیار داشته باشید. بهعنوان مثال، شماره قطعه “WS-C2960-24PC-L” تنها یک حرف با ” WS-C2960-24PC-S” تفاوت دارد، اما عملکردهای مختلفی را ارائه میدهد. در واقع L در سوئیچ اولی به معنای داشتن سیستمعامل LAN و S در سوئیچ دوم بهمعنای سیستمعامل IP Base است.
از معنای حروف و اعداد درج شده پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو می توانید جهت دریافت اطلاعات بیشتر و بهتر هنگام خرید سوئیچ سیسکو داشته باشید.
نامگذاری سوئیچ های سیسکو که به اصطلاح به آنها «پارت نامبر (Part Number)» گفته میشود، براساس قابلیتها و تکنولوژیهای بهکار رفته در آن مانند تعداد پورتهای معمولی و uplinks، PoE، IOS و … انجام میشود. اگرچه خواندن پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو میتواند باعث سردرگمی بسیاری از افراد شود اما تمام این اعداد و حروف بسیار منظم و مشخص انتخاب شدند که در ادامه تا حدودی به شرح آن ها خواهیم پرداخت.
علامت های اختصاری پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو
همانطور که اشاره کردیم پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو از یکسری حرف و عدد تشکیل شدهاند که بهعنوان علامتهای اختصاری شناخته میشوند. همه ی علامتهای اختصاری که در پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو استفاده میشود، عبارتند از:
- -W: مخفف رمزگذاری IPSEC 40 بیتی است.
- -S: صفحه کلید برق
- -C: سوئیچ با پیکربندی ثابت
- G-: بدین معنا است که تمام اینترفیسها از گیگابیت یا بیشتر پشتیبانی میکنند. اگر حرف “G” وجود نداشته باشد، بدین معنا است که پورت اصلی این سوئیچ 10/100M یا 100M است.
- T: مخفف پورت درگاه BaseT است. گاهی اوقات، بهجای حرف T حرف “P” قرار میگیرد که بهمعنای پشتیبانی همزمان از پورت BaseT و PoE است.
- S-: قرار گرفتن S بعد از حرف T بدینمعنا است که رابط توسعه یافته این سوئیچ از نوع رابط SFP و Uplink است.
* توجه داشته باشید گاهی اوقات حروف “D”یا “C” یا “W” جایگزین “T” یا “S” میشوند که به معنای زیر هستند:
- D: پورت اترنت 10 گیگابیتی XENPAK و uplink
- C: به معنای T/SPF و uplink
- W: کنترلر LAN بیسیم یکپارچه (پشتیبانی برای حداکثر 50 نقطهی دسترسی)
از دیگر حروف اضافی که بیشتر برای عملکردهای اضافی در پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو بهکار میرود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- P: پورتها مجهز به قابلیت PoE هستند.
- 10GE Ports (Gigabit Ethernet) 😀
- C: فرم فاکتور فشرده
- CX: سوئیچهای کوچک
حرف WS در ابتدای پارت نامبر
بهطورکلی، تمام مدلهای سوئیچ های سیسکو با WS- شروع میشوند که بهمعنای Wire Speed و نشاندهنده دستگاه سوئیچ است. سپس بعد از خط فاصله سه حرف قرار میگیرد که معنی آنها عبارتنداز:
- -C: محصولات کاتالیست سوئیچ سیسکو
- -X: سوئیچ سیسکو گیگابایت اترنت با قابلیت پشتیبانی از حالت استک شدن به هشت سوئیچ
- -G: بهمعنای ماژولهای فرستنده /گیرنده (سوئیچ) با پورتهای فیبرنوری گیگابیتی
سری سوئیچ سیسکو در پارت نامبر
بهطورمعمول پس از WS-C در پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو اعدادی قرار میگیرند که به سری سوئیچها (Family of Switch) اشاره دارد بهعنوان مثال WS-C3750x یعنی این سوئیچ از خانواده 3750 و مدل گیگابایت اترنت با قابلیت پشتیبانی از حالت استک شدن به هشت سوئیچ است.
تعداد پورت در پارت نامبر سوئیچ
همانطور که گفتیم پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو با WS شروع میشود و پس از خط فاصله چهار رقم قرار میگیرد که اشاره به سری سوئیچ دارد.
بعد از سری سوئیچ و یک خط فاصله (-)تعداد پورتها (Number of Ports) مشخص میشود. بهعنوان مثال WS-C2960-48 که نشان میدهد این سوئیچ دارای 48 پورت است. بهطور معمول سوئیچها دارای تعداد پورت مشخص و از 8 پورت شروع و تا 12، 16، 24 و 48 پورت تولید میشوند.
پورت های Downlink در پارت نامبر
بهطور معمول پورت های Downlink یا معمولی در پارت نامبر بهصورت ترکیبی مشخص میشود. این حروف اختصاری قابلیتهایی که پورت معمولی همراه با پورت آپلینک را دارند، بیان میکنند که شامل موارد زیر است:
TT-: پورت معمولی و پورت uplink هر دو BaseT هستند.
LC-: پورت معمولی BaseT است و تا حدی از PoE پشتیبانی میکند و پورت Uplink از نوع BaseT/SFP است.
PC-: پورت معمولی BaseT و بهطورکامل از PoE پشتیبانی میکند و پورتهای Uplink از نوع BaseT/SFP هستند.
TC-: پورت معمولی BaseT و پورت uplink همگی BaseT/SFP است.
TS-: پورت معمولی BaseT و پورت uplink همگی SFP است.
PS-: پورت معمولی BaseT است و از PoE پشتیبانی می کند و پورت uplink همگی SFP است.
FS-: پورت معمولی100BaseFX و پورت uplink همگی SFP هستند.
FP-: پورت معمولی مجهز به PoE با 48 پورت توان 15 وات
سیستم عامل در پارت نامبر
یکی دیگر از مشخصاتی که در پارت نامبر سوئیچ سیسکو بهصورت حروف اختصاری مشخص میشود، سیستمعامل (IOS Image) است. بهطورمعمول این حروف در انتهای پارت نامبر قرار دارند. بهعنوان مثال WS-C3750-48PS-S که S در انتهای پارت نامبر به معنای سیستمعامل IP Base است. سیستم عامل در پارت نامبر شامل موارد زیر است:
- S: سیستمعامل IP Base
- E: سیستمعامل IP Services
- L: سیستم عامل LAN Base
نحوه خواندن پارت نامبر سوئیچ سیسکو
بیایید از یک مثال کوچک شروع کنیم و با همدیگر آن را بررسی کنیم. با شماره قطعه زیر شروع میکنیم.
WS-C3750-48PS-S
همانطور که گفتیم پارت نامبر سوئیچ سیسکو با WS و یک حرف اختصاری شروع میشود. سپس سری سوئیچ و تعداد پورت و … برای آسانتر خواندن پارت نامبر سوئیچ سیسکو آنها را با توضیحات بالا در یک پرانتز مانند زیر قرار میدهیم.
(WS-C) (3750) – (48) (PS) – (S)
بعد از گذاشتن هر بخش از حروف اختصاری پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو داخل پرانتز میتوانید مشخصات و قابلیتهای آن را بهراحتی متوجه شوید، که عبارتند از:
WS-C = سوئیچ کاتالیست سیسکو
3750G = از سری خانواده 3750
48 = تعداد پورت
PS-: پورت های معمولی از نوع BaseT که از PoE پشتیبانی میکند و پورتهای آپلینک SFP است.
S: سیستمعامل IP Base
(WS-C)(2960)(48)(TT)-L
WS-C = سوئیچ کاتالیست سیسکو
2960= سری سوئیچ
48 = تعداد پورت
TT= پورت مشترک و پورت uplink هر دو BaseT
L: سیستمعامل LAN
از روی پارت نامبر چگونه بفهمیم سوئیچ چند لایه است؟
برای تشخیص تعداد لایهها در پارت نامبرهای سوئیچ سیسکو باید به چهار رقم اولی که مدل سری سوئیچ را نشان میدهد، دقت کنید. بهعنوان مثال WS-C2960- اولین عدد از این چهار رقم 2 است. این بدینمعنا است که سوئیچ در لایه دوم قرار دارد و اگر این عدد با 3 شروع شود یعنی سوئیچ در لایه سوم کار میکند.